Home
Agenda
Nieuws
Nieuwsbrief
Audio
Links
Repertoire
Discografie
Pers
Contact

Maris Kwartet opent concertserie Laurentiuskerk KIMSWERD - Het Maris Kwartet uit Den Haag concerteerde zondag 10 februari 2018 in de Laurentiuskerk in Kimswerd. Het was het eerste concert in een reeks van acht die dit jaar in de bijna 1000 jaar oude kerk wordt gehouden.

Maris Kwartet in de Laurentiuskerk te Kimswerd. (Foto: Otto Roelofsen)
Sinds lange tijd trad weer eens een strijkkwartet in Kimswerd op. Het laatste concert met een strijkkwartet was zeker een jaar of 25 geleden toen het vermaarde Vilnius Kwartet speelde. Iedere keer weer blijkt hoe goed kamermuziek klinkt in de oude Laurentius , zeker als er zo goed gespeeld wordt als het Maris Kwartet zondag deed.
Het openingsstuk zondag was het ‘Jagtquartet’ van W.A. Mozart. Direct al viel het goede samenspel van de geroutineerde musici op. Vrijwel zonder te kijken, maar vooral door naar elkaar te luisteren werd een voortreffelijk samenspel bereikt, waarbij 1e violiste Dana Mihailescu (die ’s morgens nog met het Radio Philharmonisch Orkest in het Koninklijk Concertgebouw had gespeeld) met een simpele beweging de inzetten aangaf.
Het andere stuk voor de pauze was een strijkkwartet van de Finse componist Sallinen. Een vrij moderne en interessante compositie vol dissonanten, maar gebaseerd op een eenvoudig Zweeds kinderlied, zoals cellist Frank de Gee - die alle stukken kort toelichtte - aan de bezoekers liet weten.
Na de pauze het prachtige grote strijkkwartet nr. 2 van Joh. Brahms, één van diens bekendste kamermuziekcomposities. Het publiek, er waren zeventig bezoekers, bedankte de musici met een staand applaus en de bloemen waren dan ook zeer verdiend.
Het volgende concert in de reeks is op zondag 18 maart, aanvang eveneens om 15.30 uur. Dan speelt het Arcadië trio in de bezetting klarinet, cello en piano.
Otto Roelofsen
Uit een recensie van Els Boer in de Gooi en Eemlander naar aanleiding van een eerder concert in Weesp: “Met Debussy’s eerste en enige strijkkwartet gooide het Maris Kwartet hoge ogen en was het helemaal in vorm….Gezien hun hechte, intense spel voelen deze vier musici zich duidelijk betrokken bij deze componist met zijn impressionistische klankenpallet. En maakten zij tevens duidelijk waarom zij zich verwant voelen met de gebroeders Maris.”
HOME  -   CONTACT  -   LOGIN

Website Mariskwartet © 2023
website: avdtol